SMISKSAJTEN Om killar som får smisk av killar 
| Start | Aktuellt | Noveller | FAQ | Länkar | E-mail |


I klistret för tapeten


Ett av mina första minnen av att få stryk hör också samman med tapeter. Jag var 6 år gammal och i värsta trotsåldern (var väl lite sent utvecklad). Jag kommer ihåg en del och en del har mamma berättat senare. Tyvärr inte bara för mig utan som en rolig anekdot för släkten. Inte bara vad jag gjorde utan också straffet i detalj.

Det var i början av 50-talet och vi hade precis flyttat in i en nybyggd lägenhet. För oss var det rena lyxen med badrum och toalett inne. Pappa och mamma var omåttligt stolta över den fina lägenheten. Olyckligt nog när de hade ett barn så var det tapeter på alla väggar utom i köket.

Det var säkert vanligt att barn fick smisk på den tiden, men det var ingenting som vi barn pratade så mycket om. De flesta skämdes nog. Enda undantaget var min bästa kompis – vilket skulle förändra mitt liv. Men mer om det en annan gång.

De vuxna däremot pratade ofta om att den och den ungen borde få ett rejält kok stryk eller risbastu. Mammor kunde stå på gården och prata om hur man bäst skulle uppfostra sina barn och då var det smisk som gällde. Mammorna stod för lugg, örfilar och daskar i baken. Annars var det de magiska orden v b t p k h – vänta bara tills pappa kommer hem – som gällde. Det var papporna som stod för stryk med ris, livrem, mattpiskare, käpp mm.

Den här dagen hade jag varit extra besvärlig enligt mamma. Efter kvällsmaten ville jag ha lite mer att dricka och mamma hällde upp lingondricka. Men jag ville ha hallonsaft. När jag tog en klunk och kände att jag blivit lurad fick jag ett raseriutbrott.

- Dumma, dumma mamma! skrek jag och kostade iväg muggen. Ut genom köksdörren så att den träffade väggen i hallen. Muggen var av plast och höll men det blev en stor fläck på tapeten.

Just då kom pappa hem från jobbet och klev in genom ytterdörren. Han tvärstannade när han fick se fläcken på väggen. Den fina tapeten fördärvad! Sen följde en stund av hårda ord, luggar och omskakningar. Det slutade med att pappa letade fram en smidig läderrem ur byrån i hallen. Med ett stadigt tag i mitt öra drog han ut mig i köket, satte sig på en stol och knäppte ner mina byxor och kalsonger och la mig över knät. När jag förstod vad jag gjort rann raseriet av mig och nu låg jag tyst och rädd över pappas knä.

SVISCH. SMACK! Jag tjöt till när läderremmen träffade min stjärt. Jag slingrade mig och försökte komma loss men pappa höll fast mig hårt.

SVISCH. SMACK! AAAAAAJJJJJJJJJJ! Det gjorde fruktansvärt ont när remmen träffade huden. Jag hade fått smisk ett par gånger tidigare men det här var tio gånger värre.

SVISCH. SMACK! AAAAAJJJJJJJJJJJJJJ. SVISCH. SMACK! AAAAAJJJJJJ. SVISCH. SMACK! Jag storgrina hela tiden. Stjärten brände och sved som om den skulle brinna.

Jag minns inte hur många rapp jag fick. Men enligt mamma var det ett tiotal. Mamma berättade också att min lilla stjärt var alldeles illröd när pappa var klar med mig. Efteråt hade jag gråtande stoppats i säng.

När jag nästa morgon kom ut i köket hade pappa slagit i en spik på väggen där han hängt läderremmen för att jag skulle se den och veta vad som skulle hända om jag var stygg igen. Enligt mamma räckte det efteråt med att hon nickade mot remmen på väggen för att jag genast skulle lyda.

Pappa och mamma lyckades ta bort det mesta av fläcken på tapeten men spåren satt kvar betydligt längre än blåmärkena på min stjärt.

Ett par gånger till fick jag smaka remmen. Jag tror inte att jag tagit skada av det stryk jag fick som barn (hoppas jag i varje fall). Nu blev det inte så att jag fick egna barn, men jag skulle aldrig ha slagit dom. Inte ens en dask på byxbaken eller på fingrarna.

Erik 999

gammelerik@spray.se


Fler smisknoveller av Erik 999.| Senaste uppdateringar | FAQ | E-mail | Skicka in en novell |
Copyright © Smisksajten & novellförfattarna 2000 - 2013.